Bepleisteren

U wilt uw muur voorzien van een opknapbeurt en het liefst met zo min mogelijk kosten. Een muur is te bepleisteren in alle soorten en maten en voor ieder is er wat wils. Weten hoe een plakker te werk gaat om uw muur of plafond strak te maken? Ontdek het hieronder.

Richtprijzen voor het bepleisteren van de muur

Waarschijnlijk de eerste vraag die in u op komt nadat u heeft besloten uw muur te bepleisteren: wat zal deze klus mij kosten? U heeft de beschikking over tal van mogelijkheden waarvan elk uit een andere prijscategorie. Daarnaast kunt u er nog voor kiezen om zelf te werk te gaan, of voor zekerheid te gaan bij deze risicovolle klus en een professionele stukadoor in te huren. De prijzen per verschillende soorten pleister ziet u in onderstaand overzicht.

Soort pleisterwerkRichtprijs per m2 (incl. materiaal, montagekosten en btw)
Spuitpleister€ 5 tot € 15
Behangklaar pleisteren€ 7 tot € 17
Sausklaar pleisteren€ 8 tot € 24
Sierpleister€ 15 tot € 80
Schuurwerk€ 14 tot € 26
Raapwerk€ 15 tot € 30
Cementeren€ 25 tot € 90
Betonstuc€ 20 tot € 85

Het besparen op uw pleisterwerk hoeft niet veel moeite te kosten. Er zijn twee manieren voor het bepleisteren van uw muur: u kunt het zelf doen of u huurt een professionele stukadoor in. Het bepleisteren van uw eigen muur wordt door vele experts afgeraden. Pleisteren is een tijdrovende klus en het kan ook nog eens duurder uitpakken dan u had gewild. Wat doet u bijvoorbeeld als u het pleister niet goed mengt, of als het pleister loslaat van uw muur? Denk aan de hoge kosten die u kunt besparen als u het pleisteren overlaat aan de expert. Naast het feit dat zelf te werk gaan een risicovolle klus is kan het ook nog zo zijn dat het ideale resultaat voor uw woning niet overeenkomt met uw fout gekozen pleister. Een stukadoor heeft naast het bepleisteren ook een raadgevende functie, waardoor u altijd krijgt wat u wilt. Vraag daarom nu gratis en vrijblijvend tot wel 6 offertes aan en vergelijk betrouwbare stukadoors bij u in de regio. In 2 minuten heeft u het formulier al ingevuld en al in 2 werkdagen heeft u de offertes in uw mailbox. Daarnaast verschillen de prijzen tussen de stukadoors tot wel 40%. U bespaart dus ook nog eens flink.

Bepleisteren

Bepleisteren, wat houdt het in?

Bent u ontevreden over uw muur of plafond? Dan is bepleisteren een goede oplossing. Pleisteren is het egaliseren of het afwerken van uw muur of plafond met gips, metselwerk of beton. In feite zijn er twee basismogelijkheden als het gaat om bepleisteren.

 • Pleisterwerk als ondergrond. Indien u uw wanden eerst wilt egaliseren voordat u het bewerkt met bijvoorbeeld behang of verf, dan gebruikt u pleister als ondergrond. Dit wordt ook wel behangklaar of sausklaar pleisteren genoemd. Het verschil weten tussen deze twee? Neem dan een kijkje bij stucwerk. Hier vindt u gelijk informatie over alle stucwerken.
 • Pleisterwerk als eindresultaat. Indien u pleister als eindresultaat wilt dan zijn er veel meer mogelijkheden. Zo kunt u kiezen voor een glad of een korrelig effect, waterdicht voor in de badkamer of brandveiligheid in de keuken. De mogelijkheden zijn oneindig.

Welke mogelijkheden zijn er precies?

De mogelijkheden voor het bepleisteren vallen dus in twee categorieën; pleisterwerk als ondergrond en als eindresultaat. Daarbinnen kunt u alle kanten op. Hieronder vindt u een tabel met alle opties en kenmerken op een rijtje.

Soort pleisterwerkKenmerken
Spuitpleister- machinaal aan te brengen
- relatief gezien goedkoop
- snel aangebracht
- vele kleuren beschikbaar
- geschikt voor binnen en buiten
Behangklaar pleisteren- ideaal alvorens u behangt
- mogelijk nog enkele putjes in uw wand
- geschikt voor binnen
Sausklaar pleisteren- ideaal alvorens u verft
- volledig egaal
- geschikt voor binnen
Sierpleister- decoratieve afwerking
-populairste varianten: spachtelputz, crepi en granol.
- geschikt voor binnen en buiten
Schuurwerk- geschikt voor vochtige ruimtes
- uniek resultaat
- voor binnen en buiten
Raapwerk- Ideaal voor grote oneffenheden in de muur
- 7 milimeter tot 5 centimeter pleisterdikte
Pleisterwerk- ideaal voor het gladstrijken van oneffenheden
- 1 tot 6 milimeter pleisterdikte
Cementeren- sterk stukwerk
- relatief goedkoop
- vooral geschikt voor buiten
- snel hardend
- muur blijft ademen
Betonstuc- sterk stukwerk
- trager hardend
- waterdicht, dus uitermate geschikt voor de badkamer

Het pleisterstappenplan van de stukadoor

Door het gebruik van veel verschillende soorten gereedschap bij zijn werkzaamheden weet de stukadoor het lastige karwei tot een goed einde te brengen. Hieronder de stappen die een stukadoor afgaat.

 • Stap 1. U maakt gebruik van de adviserende functie van de stukadoor. U gaat samen kijken wat voor uw woning geschikt is.
 • Stap 2. Dan gaat de stukadoor aan de slag, beginnend door de ruimte vrij te maken om beschadigingen aan bijvoorbeeld meubilair te voorkomen.
 • Stap 3. De muur wordt schoongemaakt van stof, vet, behangpapier of oude verflagen.
 • Stap 4. De muur wordt voorzien van voorstrijkmiddel. Voor het smeren checkt de stukadoor eerst de porositeit. Dit doet hij door de muur te besprenkelen met water. Trekt het water in, dan is de muur poreus en kan er normaal voorstrijkmiddel gebruikt worden. Loop het water naar beneden in plaats van dat het intrekt dan gebruikt de stukadoor betongrip.
 • Stap 5. Het pleister kan nu gemengd worden waarna het bepleisteren kan beginnen. De stukadoor gebruikt een raapbord en een stukadoorstroffel voor het aanbrengen.
 • Stap 6. Na het aanbrengen van het pleister wordt de muur gladgestreken met een reilat. Vervolgens wordt er met een natte spons overheen gewreven waarna het gladstrijken met de reilat herhaald wordt. Dit geeft het uiteindelijke gladde resultaat. Geeft u de voorkeur aan een korrelig effect? De stukadoor gebruikt dan een ander soort pleister.

Zelf bepleisteren of overlaten aan de expert?

Pleisteren is één van de weinige huishoudelijke klussen die u beter kunt uitbesteden aan de specialist. Door de vele risico’s die eraan verbonden zijn raden experts af om zelf aan de slag te gaan als het gaat om het bepleisteren van uw muur of wand. Een opsomming van wat u nodig heeft voor het pleisteren en wat is inbegrepen bij het inhuren van een stukadoor:

 • Materiaal. Voor het bepleisteren is er veel materiaal nodig. Denk zoal aan troffels, roerijzers, een mixer van minimaal 1200 watt, een reilat en uiteraard gipspoeder. Het materiaal dient nauwkeurig te worden uitgekozen en te worden gebruikt.
 • Kennis. In België zijn er geen keurmerken voor stukadoorsbedrijven. Wel moet elke stukadoor een diploma hebben. En deze diploma’s zijn er niet voor niks. Er is veel kennis voor nodig om een wand of plafond succesvol te voorzien van pleister.
 • Ervaring. Daarnaast is het belangrijk dat iemand die gaat bepleisteren dit al vaker gedaan heeft. Bij alle huis- en tuinklusjes geldt oefening baart kunst. Echter is er voor het bepleisteren meer oefening nodig dan bij de meeste klusjes doordat het een klus is waar veel bij komt kijken en waar veel mis kan gaan.

Bespaartip: vergelijk en bespaar tot wel 40%

Op het internet zijn veel stukadoors te vinden. De vraag is hoe u hier de goedkoopste uit gaat vinden. U kunt zoeken tot u een ons weegt met het uiteindelijke idee dat u misschien alsnog de boot gemist heeft als het gaat om het vinden van de goedkoopste stukadoor. Voorkom het verspillen van tijd en vind in een mum van tijd uw ideale stukadoor. Vraag hier tot wel 6 offertes aan van betrouwbare stukadoors bij u in de buurt en bespaar hiermee flink. De prijsverschillen tussen deze offertes lopen namelijk op tot wel 40%. Daarmee kunt u dus al honderden euro’s besparen op uw pleisterwerk. Het aanvragen is al binnen 2 minuten gebeurt en is volledig gratis en vrijblijvend.