Stucwerk

De eerste twee vragen die in u opkomen als u uw muur of plafond wilt laten stucen. Wat kost het en wat zijn de mogelijkheden? Weten wat een stucadoor precies kan stucen en hoeveel dit u gaat kosten? Lees dan snel verder.

Kosten stucwerk

Uw woning is aan een onderhoudsbeurt toe en u wilt hier niet teveel aan uitgeven. Heel logisch. Stucadoors bieden veel mogelijkheden voor verschillende resultaten. En om erachter te komen welk stucwerk bij uw budget past hebben wij een overzicht gemaakt. Per stucwerk de gemiddelde prijs.

Soort stucwerkRichtprijs per m2 (incl. materiaal, arbeidskosten en btw)
Spuitpleister€ 5 tot € 15
Behangklaar stucen€ 7 tot € 17
Sausklaar stucen€ 8 tot € 24
Schuurwerk€ 14 tot € 26
Raapwerk€ 15 tot € 30
Sierpleister€ 15 tot € 80
Cementeren€ 18 tot € 80
Betonstuc€ 20 tot € 85

Per soort stucwerk zijn er nog veel verschillende kwaliteits- en prijsklasses. Neem bijvoorbeeld spuitpleister. Dit is er in een basis-, kleur- en luxe variant. Al met al zijn er dus heel veel mogelijkheden als het gaat om stucwerk. Daarnaast zijn er veel verschillende stucadoors bij u in de omgeving en wie is nu de goedkoopste? Dit kunt u gemakkelijk en snel nagaan. Vraag gratis en vrijblijvend tot wel 6 offertes van gerenommeerde stucadoors aan en bespaar tot 40%. Op deze manier kunt u zeer gemakkelijk geld besparen. Dit is gedaan binnen 2 minuten en al in 2 werkdagen heeft u de offertes in uw mailbox. Geld besparen is nog nooit zo makkelijk geweest.

Stucwerk

De stucwerken en hun voordeel

Spuitpleister

De voordelen op een rijtje:

  • relatief gezien goedkoper
  • snel resultaat
  • meerdere kleuren beschikbaar

Het liefst zo goedkoop mogelijk uw stucwerk aan laten brengen? Dan is spuitpleister, ook wel spackspuitwerk genoemd, een logische keuze. Doordat de stucadoor gebruikt maakt van een spuitmachine kan er op een snelle manier een groot oppervlak voorzien worden van stuc. Het stucen met spuitpleister gebeurt in 2 lagen. Allereerst wordt de meslaag aangebracht. Hiermee wordt de muur mooi egaal gemaakt. Na deze basis wordt een tweede laag aangebracht, meestal een korrellaag. Deze laat de kenmerkende, korrelige structuur achter waarom spuitpleister bekend staat.

Stucwerk

Sausklaar stucen vs behangklaar stucen

Graag uw muur of plafond verven of behangen? Meestal dient u eerst nog te egaliseren zodat het behang of de verf, ook wel saus genoemd, mooi oogt. Bij deze manieren van stucen brengen stucadoors een laag aan die geschikt is voor uw gewenste eindresultaat.

  • Sausklaar stucen is een methode die gebruikt wordt om de muur klaar te maken voor het sauzen. Bij dit soort stucwerk wordt de muur egaal, vlak en vrij van oneffenheden opgeleverd door de stucadoor, waardoor de muur gereed is om op geverfd te worden.
  • Behangklaar stucen is een methode waarbij de muur minder vlak gemaakt hoeft te worden, omdat er nog een laag behang overheen komt. Het ideale stucwerk voor als u wilt gaan behangen dus.

Sierpleister

Wilt u het anders? Kies dan voor één van de vele mogelijkheden dat sierpleister te bieden heeft. Stucwerk dat een decoratieve afwerking als resultaat heeft is zeer geschikt voor sierpleister. Sierpleister is geschikt voor zowel binnen als buiten. Sierpleister is er in verschillende keuzes. Zodra u sierpleister gebruikt voor buitenshuis, dan spreken we van crepi. Stucadoors gebruiken crepi vooral voor gevels en heeft vaak een iets andere structuur dan de meeste sierpleisters. Spachtelputz is waarschijnlijk de meest bekende vorm van sierpleister. Dit stucwerk geeft de kenmerkende korrelige afwerking. Ook granol is een bekend soort stucwerk onder de stucadoors. Vroeger werd granol het meest gebruikt in de woonkamer. Nu is granol een minder gebruikte stucwerk maar alsnog een van de populairste keuzes. Granol heeft twee grote voordelen. De eerste is dat er veel kleuren van beschikbaar zijn. Het tweede voordeel is dat als u toch niet de goede kleur gekozen heeft, u granol gemakkelijk kunt overschilderen. Hiermee bespaart u veel moeite en kosten door het opnieuw aan leggen van het stucwerk niet te doen.

Stucadoor

Schuurwerk

Dan is er nog schuurwerk. Ook schuurwerk is weer uniek in structuur. Vele mensen kennen dit stuc door het cirkelachtige effect die het kan geven. Meestal wordt schuurwerk ook in deze vorm afgeleverd. Echter zijn er nog veel meer mogelijkheden en krijgt u zo uw soort stucwerk helemaal naar uw wens. Schuurwerk heeft een licht korrelige structuur, geeft een warme uitstraling en een soepel effect. Door de vochtregulerende functie is schuurwerk uitermate geschikt voor vochtige ruimtes zoals een keuken of badkamer.

Raapwerk vs pleisterwerk

Ook over raap- en pleisterwerk is wat verwarring ontstaan. Volgens sommigen zou dit namelijk hetzelfde zijn. Dit is echter niet het geval. Eén ding hebben beide stucwerken gemeen; het materiaal bestaat uit stuc. Het verschil zit hem in de dikte van de afwerking. Hieronder een overzicht:

Soort:Dikte:Geschikt voor:
Raapwerk7 milimeter tot 5 centimeterBinnenwerken met ruwe ondergrond. Ook geschikt voor ronde afwerkingen zoals b.v. bij een trap of open haard
Pleisterwerk1 tot 6 milimeterBinnen- en buitenwerken voor het vlak maken van kleine oneffenheden

Betonstuc vs cementeren

Ook over betonstuc en cementeren zijn wat verwarringen ontstaan. Bij beide materialen zijn er andere grondstoffen toegevoegd die het makkelijker maken om ermee te stucen, zoals hars. Toch zijn er een aantal verschillen tussen beide solide stucwerken. Hieronder een overzicht met de specifieke kenmerken.

BetonstucCementeren
TraaghardendSnelhardend
In feite cement, aangelijnd met andere grondstoffenBasisingrediënt
Muur wordt afgeslotenMuur blijft ademen
Veel mogelijkhedenMinder mogelijkheden
Door de waterdichtheid zeer geschikt voor badkamersDoor de ademende werking zeer geschikt voor buitenwerken
Gemiddelde prijs: € 20 tot € 85Gemiddelde prijs: € 18 tot € 80

Stucadoor

Hoe bespaar ik op mijn stucwerk?

Veel soorten stucwerk met ieder zijn eigen voor- en nadeel. Het is heel logisch dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Uw keuze is afhankelijk van de plaats in het huis, de grootte van de muur of het plafond en natuurlijk het gewenste design. Mocht u toch fout gekozen hebben, dan zullen de kosten flink oplopen om het stucwerk weer te vervangen. Maak gebruik van de adviserende functie van de stukadoor. Het is daarbij verstandig om een lokale stukadoor in te schakelen. De prijzen die stukadoors hanteren lopen onderling tot wel 40% uiteen. Hierdoor is het verstandig om meerdere offertes met elkaar te vergelijken. Een lastig en tijdrovende klus denkt u? Wij bieden u graag de mogelijkheid om via onze service met één enkele aanvraag tot wel 6 offertes te ontvangen van lokale betrouwbare stukadoors. Vraag gratis en vrijblijvend tot wel 6 offertes aan voor stukadoors bij u in de buurt. Met uw goedkoopst gekozen stucadoor kijkt u wat passend is voor u en uw woning. De aanvraag duurt maar 2 minuten en al binnen 2 werkdagen heeft u de offertes in huis. Zo bespaart u gemakkelijk en snel.